Fietsroute 16.8km

Fietsen in de Westhoek

Deze route start bij Toerisme Zonnebeke en doorkruist het glooiend landschap en brengt je langs enkele WO I sites en het heksendorp Beselare.

Route naar het startpunt:

Je start aan knooppunt 81 - Lange Dreve 4, 8980 Zonnebeke. Knooppunten route: 81 - 84 - 36 - 68 - 38 - 86 - 49 - 41 - 18 - 80 - 81

 • 81 Knooppunt 81 Volg de borden naar knooppunt 84
 • Memorial Museum Passchendaele 1917 Het Memorial Museum Passchendaele 1917 brengt op een aangrijpende en aanschouwelijke manier het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog met bijzondere aandacht voor de Slag bij Passendale. Deze slag uit 1917 staat bekend als één van de gruwelijkste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog, met meer dan een half miljoen slachtoffers voor een terreinwinst van slechts acht kilometer. ‘Passchendaele’ werd niet alleen een begrip in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog, het werd ook het symbool van de grote zinloosheid van het oorlogsgeweld in al zijn gruwel. Het Memorial Museum Passchendaele 1917 combineert de interactieve opstelling van een eigentijds museum, met het uitzonderlijke belevingsaspect van de Dugout & Trench.

  Het eerste museumgedeelte brengt een overzicht van de vijf slagen bij Ieper, waaronder de Slag bij Passendale. Aan de hand van historische voorwerpen, authentieke brieven, affiches en andere documenten, uniformen van de verschillende legers, videofragmenten … krijgen groot en klein zicht op hoe het leven op en rond de slagvelden moet geweest zijn. De interactieve elementen doorheen de hele museumopstelling zorgen ervoor dat ook de kinderen geboeid kennismaken met dit stukje geschiedenis. Het bezoekerscircuit gaat vervolgens verder via de unieke Dugout Experience. Als bezoeker ontdek je er hoe de Britten in 1917 ondergronds gingen leven. Een beklemmende belevenis die een onthutsend beeld schept van de erbarmelijke en claustrofobische leefomstandigheden destijds. Afsluiter van het bezoek is de waarheidsgetrouwe reconstructie van Duitse en Britse loopgraven waarlangs originele schuilplaatsen nagebouwd werden. Proef het beangstigende gevoel dat de soldaten overviel toen zij hier ‘gevangen’ zaten. Een aangrijpend bezoek dat je verkenning van de oorlogssites in de omgeving alleen maar zal verrijken.

  Kasteeldomein: het historische kasteeldomein van Zonnebeke huisvest het Memorial Museum Passchendaele 1917 en de Toeristische Dienst van Zonnebeke. Dit is het ideale vertrekpunt voor een ontdekkingstocht langs de slagvelden van 1917. Op minder dan drie kilometer liggen onder meer het bekende Polygoonbos en Tyne Cot Cemetery, de grootste begraafplaats van de Commonwealth ter wereld. Naast de balie van het museum vind je in het bezoekerssalon alle nodige informatie, ook voor wie gewoon wil wandelen, fietsen of een plekje zoekt om lekker te eten. In het kasteeldomein kom je ook helemaal tot rust: een boek lezen op een bank in het park, hand in hand flaneren langs de vijver of even de tijd nemen om stil te staan bij de geschiedenis van WOI in de ‘Poppy gardens’, thematische tuinen die gewijd zijn aan de verscheidene naties die meestreden in de Slag bij Passendale.

  Extra info:
  Een bezoek aan het museum duurt ongeveer 90 minuten, Je bezoekt meer dan 600 m² expositieruimte!
  Reservatie voor groepen vanaf 15 personen vereist.
  Laatste toegang om 16u30!
  http://www.passchendaele.be  |  +32 51 77 04 41
  Berten Pilstraat 5 A  |  8980 Zonnebeke
 • 84 Knooppunt 84 Volg de borden naar knooppunt 36
 • 36 Knooppunt 36 Volg de borden naar knooppunt 68
 • Tyne Cot Cemetery Tyne Cot Cemetery is de grootste Commonwealth begraafplaats op het vasteland en ook de belangrijkste getuige van de bloedige Slag van Passendale. Oorspronkelijk was Tyne Cot een versterkte positie van de Duitse Flandern I-stelling, waar Australische troepen in oktober 1917 een eerstehulppost inrichtten. Ongeveer 12.000 soldaten liggen hier begraven. Op het indrukwekkende Tyne Cot Memorial staan nog eens 35.000 namen van soldaten zonder bekend graf, die na 15 augustus 1917 sneuvelden.

  Vanuit het bezoekerscentrum heb je een uniek uitzicht over de oude slagvelden en krijg je het aangrijpende verhaal van Tyne Cot Cemetery en de doden van Passendale te horen en te zien.

  De 'Commonwealth War Graves Commission' (CWGC) staat als beheerder in voor het onderhoud van deze begraafplaats - www.cwgc.org.

  Extra info:
  Dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.
  Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 1 februari tot 30 november, van 10u tot 18u.
  Gratis toegankelijk.
  http://www.toerismezonnebeke.be/Zien/WO_I/Tyne_Cot_Cemetery_en_bezoekerscentrum/Tyne_Cot_Cemetery  |  +32 51 77 04 41
  Tynecotstraat 22  |  8980 Zonnebeke
 • 68 Knooppunt 68 Volg de borden naar knooppunt 38
 • 38 Knooppunt 38 Volg de borden naar knooppunt 86
 • 86 Knooppunt 86 Volg de borden naar knooppunt 49
 • 49 Knooppunt 49 Volg de borden naar knooppunt 41
 • 41 Knooppunt 41 Volg de borden naar knooppunt 18
 • Merlijn http://www.bistromerlijn.be  |  +32 57 46 85 55
  Oude Wervikstraat 70  |  8980 Zonnebeke
 • 18 Knooppunt 18 Volg de borden naar knooppunt 80
 • 80 Knooppunt 80 Volg de borden naar knooppunt 81
 • Polygoonbos / Doelbos Het bekendste bos van Zonnebeke is het Polygoonbos of Doelbos (68 ha) met meer dan 5 km wandelpaden. Het bestaat in hoofdzaak uit dennensoorten maar er werden ook diverse loofhoutpercelen aangeplant. Twee Commonwealthbegraafplaatsen en enkele bunkerrestanten zijn er de stille getuigen van de Groote Oorlog. In de buurt zijn er tal van eet -en drinkgelegenheden. http://www.zonnebeke.be  |  +32 51 77 04 41
  Lange Dreve  |  8980 Zonnebeke
 • Buttes New British Cemetery Deze twee begraafplaatsen in Zonnebeke vormen één geheel. Het kleine Polygon Wood Cemetery ontstond al tijdens WO I. De oorlogsomstandigheden gaven de begraafplaats een onregelmatig grondplan. Buttes New British Cemetery ligt in het verlengde van Polygon Wood Cemetery. Deze grotere begraafplaats werd pas na de Eerste Wereldoorlog aangelegd. Lichamen van gesneuvelde soldaten uit de omgeving van Zonnebeke kregen hier hun graf. 80% zijn onbekende soldaten. Je vindt er ook een gedenkteken voor de Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten die in en rond het Polygoonbos het leven lieten.

  De Commonwealth War Graves Commission (CWGC) staat als beheerder in voor het onderhoud van deze begraafplaats - www.cwgc.org

  Extra info:
  Dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang.
  Gratis toegankelijk.
  http://www.toerismezonnebeke.be/Zien/WO_I/Begraafplaatsen/Polygon_Wood_Cemetery  |  +32 51 77 04 41
  Lange Dreve 5  |  8980 Zonnebeke
 • Polygon Wood Cemetery Lange Dreve  |  8980 Zonnebeke
 • Café De Dreve http://www.dedreve.com  |  +32 57 46 62 35
  Lange Dreve 16  |  8980 Zonnebeke
 • 81 Knooppunt 81 U heeft het einde van uw route bereikt.

Help - hoe werkt het?

Download de smartphone app

De West-Vlinderen app weet dankzij de gps van je smartphone waar je je bevindt en kan je meteen een route op maat voorstellen. Aan de hand van knooppuntnummers fladder je vervolgens van de ene naar de andere locatie. Een tik op het scherm volstaat om er alles over te vernemen. Voldoet de route niet aan je wensen, dan schud je even met je toestel voor een nieuwe suggestie.

Gebruik deze website

Je kan ook hier op deze website een nieuwe wandel- of fietstocht uitkiezen. Net zoals op de app kan je vooraf bepalen waar je tocht aan moet beantwoorden. Zodra je een traject hebt uitgetekend, kan je de kaart en de knooppunten die je wil volgen afprinten . Of je kan de unieke code naar je smartphone doorsturen. En delen met je vrienden uiteraard.

Volg een West-Vlinder via de Unieke Code

West-Vlinderaars laten sporen na. Elke route die ze uittekenen, kan ook jij volgen. Ofwel sturen ze jou via Twitter of Facebook de unieke code door ofwel fladder je door de lijst die op de app of op deze website wordt bewaard. Heb je ergens een unieke code voor een route gevonden? Er zijn 3 mogelijkheden om deze route te bekijken: Routecode 1. Geef de code in op het zoekscherm op de website 2. Download de West-Vlinderen app voor Android of iPhone en geef bij het opstartscherm de code in. 3. Kopieer de code (bv. PYygM) achteraan in de URL net na "detail/" : https://west-vlinderen.be/routes/detail/PYygM/ Make https://dissertationowl.com/ a list of the projects that are most important to you.

×