Fietsroute 28.6km

Fietslusjes - Hoevepicknick - Fietsen van Reningelst via Kemmel en Dranouter naar Westouter

Welkom op het Fietsnetwerk West-Vlaanderen! Verken de wijde omgeving van Westouter via de knooppunten van dit voor jou uitgestippelde lusje. Je rijdt langs mooie plekken en bezienswaardigheden. De kopjes op de kaart tonen waar je een verfrissende stop kan inlassen. Veel plezier en tot ziens!

Route naar het startpunt:

Je start aan de kerk van Reningelst, aan knooppunt 96, nabij De Groenselpoorte. Van hieruit fiets je naar knooppunt 97. Knooppunten: 96 - 97 - 55 - 4 - 54 - 36 - 2 - 7 - 62 - 92 - 60 - 20 - 62 - 7 - 9 - 6 - 57 - 99 - 98 - 18 - 11 - 96

 • 96 Knooppunt 96 Volg de borden naar knooppunt 97
 • De Groenselpoorte De Groenselpoorte ligt in het centrum van Reningelst op een boogscheut van de kerk. Op het landbouwbedrijf worden voornamelijk groenten verbouwd. Je vindt er jaarrond aardappelen en prei maar dé echte specialiteit is broccoli. Je kunt ze zo groen niet vinden in de winkel: vers van het land, netjes ingepakt in folie en koel bewaard is dit een rijke bron aan vitamientjes. Een ander topproduct is de bloemkool. Je kan op de boerderij ook genieten van een hoevepicknick. +32 57 33 70 38
  Pastoorstraat 15  |  8970 Reningelst
 • 97 Knooppunt 97 Volg de borden naar knooppunt 55
 • 55 Knooppunt 55 Volg de borden naar knooppunt 4
 • 4 Knooppunt 4 Volg de borden naar knooppunt 54
 • 54 Knooppunt 54 Volg de borden naar knooppunt 36
 • 36 Knooppunt 36 Volg de borden naar knooppunt 2
 • Monument aux soldats français wereldoorlogen, outdoor, monument Op de top van de Kemmelberg staat sinds 1932 een gedenkzuil als herinnering aan de vele Franse gesneuvelde soldaten. Zij vochten hier in april 1918 tijdens de Slag om de Kemmelberg. Dit ‘Monument aux Soldats Français’ symboliseert de Romeinse overwinningsgodin Victoria. De gedenkzuil wordt daarom vaak ‘Den Engel’ genoemd. Dit monument kijkt uit over het Franse massagraf aan de voet van de Kemmelberg.

  Extra info:
  Te bezichtigen van zonsopgang tot zonsondergang.
  Bovenop de Kemmelberg  |  8956 Heuvelland
 • Bezoekerscentrum 'Het Heuvelland' Start je bezoek aan Heuvelland in het kindvriendelijke bezoekerscentrum waar het landschap van de Kemmelberg wordt voorgesteld. Tal van sfeerbeelden en toeristische info helpen je op weg voor een onvergetelijke uitstap in Heuvelland.
  Kom er ook meer te weten over het oorlogsverleden van Heuvelland in de permanente tentoonstelling "Landschap en oorlog: Het Heuvelland 1914-1918" met interactieve spelletjes voor kinderen!

  Wandel-en fietskaarten, autoroutes, Eigen kweek locatiekaart, wijnroutekaart, ... : verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Heuvelland, eveneens in het Bezoekerscentrum gevestigd.

  Verkoopbalie voor tickets Bayernwald en Commandobunker

  Speelhoekje voor kinderen.
  http://www.toerismeheuvelland.be  |  +32 57 45 04 55
  St.-Laurentiusplein 1  |  8956 Heuvelland
 • 2 Knooppunt 2 Volg de borden naar knooppunt 7
 • Warandepark en kasteel De toenmalige burgemeester van Kemmel, Jacques Bruneel de la Warande, liet in 1925 in het Warandepark een kasteel optrekken, ter vervanging van het tijdens de Eerste Wereldoorlog vernielde kasteel dat een paar honderd meter verder lag. Het bouwwerk schittert te midden van een 18 hectare groot park in Engelse landschapsstijl en fungeert nu als administratief centrum van de gemeente Heuvelland. http://www.heuvelland.be  |  +32 57 45 04 50
  24
 • 7 Knooppunt 7 Volg de borden naar knooppunt 62
 • 62 Knooppunt 62 Volg de borden naar knooppunt 92
 • 92 Knooppunt 92 Volg de borden naar knooppunt 60
 • 60 Knooppunt 60 Volg de borden naar knooppunt 20
 • 20 Knooppunt 20 Volg de borden naar knooppunt 62
 • 62 Knooppunt 62 Volg de borden naar knooppunt 7
 • 7 Knooppunt 7 Volg de borden naar knooppunt 9
 • 9 Knooppunt 9 Volg de borden naar knooppunt 6
 • Wijngoed Monteberg Wijngaarden gelegen op de unieke zuidhelling van de Monteberg en de Kemmelberg. Wijngoed Monteberg produceert zowel witte wijn als rode wijn, mousserende wijn en zoete aperitief/digestief, puur druivensap en heeft ook heerlijke Pommelle chocolade en wijnpastei.
  Je kan hier tussen 1 mei en 30 september genieten van een heerlijke hoevepicknick. Reserveren kan je op www.hoevepicknick.be of rechtstreeks via info@monteberg.be

  KORT BEZOEK:
  Geniet van een glas Montebergwijn en leer de basis van wijnbouw kennen. Ervaar bij mooi weer de smaak van de wijn tussen de wijnranken zelf.
  Prijs: € 5 pp (met min.van 15 pers of forfait van € 75) / € 1 pp toeslag op zondag
  Duur: 45 min.

  STANDAARD BEZOEK:
  Ga mee in de wijngaard en leer de stiel ter plaatse beter kennen, neem 2 degustaties en een wijnpraline, bekijk de documentaire over het productieproces van druif tot fles.
  Prijs: € 7 pp (met min. van 20 pers of forfait van € 140) / Kind 3-12 jaar: € 3 pp / € 1 pp toeslag op zondag
  Mogelijk op zon- en feestdagen of na 18u tijdens de week.
  Duur: 90 min.

  LUXE BEZOEK
  Wens je iets extra! Iedereen wordt verwend en krijgt een fles mee naar huis als cadeau. Ontvangst in stijl op het domein met een glas mousserende wijn, bezoek aan de wijngaard met uitleg ter plaatse, bezoek aan de vinificatieruimte met uitleg over hoe alles in zijn werk gaat, een documentaire over het productieproces van druif tot fles en een gesprek met de wijnbouwer zelf. Laat je smaakpapillen werken en geniet van de degustaties van een droge, een zoete wijn en een lokale wijnpraline. Kies ten slotte je geschenk uit: een fles droge witte wijn, een fles rode wijn of een halve liter zoete wijn.
  Prijs: € 22 pp (prijs vanaf 20 personen)
  Duur: 100 min.
  http://www.monteberg.be
  Smijterstraat 4 A  |  8951 Heuvelland
 • Eetcafé Den Ekster 17 maart 1989 was de openingsdatum van Den Ekster in Dranouter. Qua symboliek kan dit tellen! Op St.-Patricksday, de Ierse nationale feestdag, wanneer Guinness en Ierse folk versmelten tot bacchanale feesten die uitdeinen over de naburige velden. In al die jaren is er veel muziek uit Den Ekster gevloeid over de Dranouterse heuvelruggen. Niet alleen Ierse folk maar allerlei genres. Kwaliteit is steeds het voornaamste criterium. Die artistieke passie en zijn unieke ligging maken van Den Ekster een speciale plaats om te vertoeven. De kaart is samengesteld rond streekgebonden gerechten die perfect samengaan met de selectie streekbieren en trappisten. Check ook de huisgemaakte Picon die je hier ook in combinatie met bier kan proeven. Van op het terras zie je kilometers ver en is het heerlijk mijmeren. Hier worden je gedachten dromen en vergeet je de tijd. Een ideale stopplaats dus op weg met de fiets of te voet door die typische Heuvellandse natuur.

  Het café is open
  -op vrijdag vanaf 18u
  -op zaterdag vanaf 18u
  -op zondag vanaf 12u tot 22u

  Voor evenementen is de keuken open van 18u tot 20u.
  http://www.den-ekster.com  |  +32 57 44 68 52
  Lettingstraat 42  |  8951 Heuvelland
 • 6 Knooppunt 6 Volg de borden naar knooppunt 57
 • 57 Knooppunt 57 Volg de borden naar knooppunt 99
 • 99 Knooppunt 99 Volg de borden naar knooppunt 98
 • Provinciedomein Kemmelberg De Kemmelberg is met zijn 156 m de hoogste top van Vlaanderen en wellicht de meest gekende 'berg' in de Westhoek en West-Vlaanderen. Het provinciedomein is 148 ha groot. De Kemmelbergwandelroute, de West-Vlaamse Bergenfietsroute en het wandelnetwerk Heuvelland zijn ideaal om de wijde omgeving van dit natuurgebied te verkennen. Diverse wandelpaden doorkruisen het hele domein en bieden de wandelaar schitterende panorama’s over West- en Frans Vlaanderen. Je kan er op onverharde paden wandelen. Je passeert er zelfs langs boomgaarden en wijngaarden.

  Toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang
  http://www.toerismeheuvelland.be  |  +32 57 45 04 55
  Kemmelbergweg 38  |  8956 Heuvelland
 • Wijngoed Entre-Deux-Monts Het wijndomein Entre-Deux-Monts is één van de meest noordelijk gelegen domeinen van Europa. Gelegen in het uiterste zuiden van West-Vlaanderen, flirtend met de Franse grens, vindt het domein beschutting tussen de Rode- en de Zwarteberg, entre deux monts…
  Wijnbouwer Martin Bacquaert maakt er frisse, elegante en aromatische wijnen waarvan er jaarlijks één of meerdere in de prijzen vallen.

  Gans het jaar door zijn er groepsbezoeken mogelijk en in de wijnwinkel kunt u terecht voor een degustatie en aankoop van de wijnen. In de degustatieruimte heeft u een prachtig zicht op de wijngaard en het glooiend landschap van Heuvelland!

  Openingsuren wijnwinkel: zie www.entre-deux-monts.be
  Groepsbezoeken enkel mogelijk op reservatie: info@entre-deux-monts.be of tel. 057 40 19 69

  STANDAARDBEZOEK:
  Ontdek het verhaal achter het wijndomein tijdens een wandeling in de wijngaard gevolgd door een uitgebreide uitleg in de productieruimte. Daarna word je getrakteerd op een degustatie van 2 wijnen en een professionele bedrijfsfilm. Bij mooi weer kan men nagenieten op het mooie terras!
  Duur: 1u-1u15’
  Prijs: € 7 pp (€ 140 indien groep < 20 pers.)/ Kinderen 3 t.e.m. 15 jaar: € 5 pp (fruitsap inbegrepen) / € 1 pp toeslag op zon- en feestdagen en na 17u

  BLITZBEZOEK (KORT BEZOEK):
  Na een korte introductie volgt een degustatie van twee wijnen terwijl de professionele bedrijfsfilm afgespeeld wordt. Bij mooi weer kan men nagenieten op het mooie terras!
  Duur: 30-45 min.
  Prijs: € 5,50 pp (€ 55 indien groep < 10 pers.) / €1 pp toeslag op zon- en feestdagen en na 17u

  BEZOEK UITGEBREID:
  Ontdek het verhaal achter het wijndomein tijdens een wandeling in de wijngaard gevolgd door een uitgebreide uitleg in de productieruimte. Daarna word je getrakteerd op een degustatie van 4 wijnen en een professionele bedrijfsfilm. Bij mooi weer kan men nagenieten op het mooie terras!
  Duur: 1u30’
  Prijs: € 10 pp. (€ 200 indien groep < 20 pers.) / €1 pp toeslag op zon- en feestdagen en na 17u

  BEZOEK 'HET WIJNDOMEIN EN ZIJN OMGEVENDE LANDSCHAPPEN':
  (enkel mogelijk indien landschapsgids beschikbaar)
  Uitgebreide wandeling met landschaps- en cultuurhistorische gids die de wijngaard in een breder kader schetst. Dit alles wordt gevolgd door een uitgebreide uitleg in de productieruimte. Daarna word je getrakteerd op een degustatie van 2 wijnen en een professionele bedrijfsfilm. Bij mooi weer kan men nagenieten op het mooie terras!
  Duur: 2u-2u30’
  Prijs: € 10 pp. (€ 200 indien groep < 20 pers.)
  http://www.entre-deux-monts.be  |  +32 57 40 19 69
  Rodebergstraat 69 A  |  8954 Heuvelland
 • 98 Knooppunt 98 Volg de borden naar knooppunt 98
 • 98 Knooppunt 98 Volg de borden naar knooppunt 18
 • 18 Knooppunt 18 Volg de borden naar knooppunt 11
 • 11 Knooppunt 11 Volg de borden naar knooppunt 96
 • 96 Knooppunt 96 U heeft het einde van uw route bereikt.

Help - hoe werkt het?

Download de smartphone app

De West-Vlinderen app weet dankzij de gps van je smartphone waar je je bevindt en kan je meteen een route op maat voorstellen. Aan de hand van knooppuntnummers fladder je vervolgens van de ene naar de andere locatie. Een tik op het scherm volstaat om er alles over te vernemen. Voldoet de route niet aan je wensen, dan schud je even met je toestel voor een nieuwe suggestie.

Gebruik deze website

Je kan ook hier op deze website een nieuwe wandel- of fietstocht uitkiezen. Net zoals op de app kan je vooraf bepalen waar je tocht aan moet beantwoorden. Zodra je een traject hebt uitgetekend, kan je de kaart en de knooppunten die je wil volgen afprinten . Of je kan de unieke code naar je smartphone doorsturen. En delen met je vrienden uiteraard.

Volg een West-Vlinder via de Unieke Code

West-Vlinderaars laten sporen na. Elke route die ze uittekenen, kan ook jij volgen. Ofwel sturen ze jou via Twitter of Facebook de unieke code door ofwel fladder je door de lijst die op de app of op deze website wordt bewaard. Heb je ergens een unieke code voor een route gevonden? Er zijn 3 mogelijkheden om deze route te bekijken: Routecode 1. Geef de code in op het zoekscherm op de website 2. Download de West-Vlinderen app voor Android of iPhone en geef bij het opstartscherm de code in. 3. Kopieer de code (bv. PYygM) achteraan in de URL net na "detail/" : https://west-vlinderen.be/routes/detail/PYygM/ Make https://dissertationowl.com/ a list of the projects that are most important to you.

×