Fietsroute 27.9km

Fietslusjes - Fietsen van Westende naar Middelkerke

Welkom op het Fietsnetwerk West-Vlaanderen! Verken de wijde omgeving van Westende via de knooppunten van dit voor jou uitgestippelde lusje. Je rijdt langs mooie plekken en bezienswaardigheden. De kopjes op de kaart tonen waar je een verfrissende stop kan inlassen. Veel plezier en tot ziens!

Route naar het startpunt:

Je start op de kruising van de Doornlaan met de Scottishlaan, aan knooppunt 81. Knooppunten route: 81 - 60 - 44 - 59 - 19 - 84 - 50 - 21 - 54 - 1 - 46 - 10 - 70 - 61 - 73 - 81

 • 81 Knooppunt 81 Volg de borden naar knooppunt 60
 • De Calidris De Calidris kan bogen op een lange geschiedenis als kinderhome. Reeds vanaf 1902 brachten tal van Brusselse schoolkinderen op deze locatie hun vakantie door.
  Na de vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog duurde het een hele tijd vooraleer het kinderhome werd heropgebouwd. Dat gebeurde uiteindelijk in 1931 naar plannen van de architecten Govaerts en Van Vaerenbergh. Het gebouw was sober, modern en functioneel: in het midden lagen de hall en de gemeenschappelijke voorzieningen (sanitair, burelen, opslagruimten), met daar rond de kamers die zonlicht nodig hadden. In 1935 werden, los van het oorspronkelijk gebouw, vier klaslokalen en een infirmerie bijgebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het home opnieuw beschadigd en het kon pas op 17 december 1950 opnieuw ingehuldigd worden.
  In 1983 werd het gebouw verkocht aan de bvba Calidris, die het uitbouwde tot een selfservicerestaurant De Calidris. De naam verwijst naar een vogelsoort: de strandloper. In 1987 kocht de gemeente Middelkerke de gebouwen om ze om te vormen tot een centrum voor socio-culturele activiteiten.
  http://www.vakantiekolonies.be
  Strandlaan 1  |  8434 Middelkerke
 • Grand Hotel Bellevue - de 'Rotonde' Het Grand Hotel Bellevue, in de volksmond ook de ‘Rotonde' genoemd, is het enige gebouw in Westende dat dateert van voor de Eerste Wereldoorlog. Het opende de deuren in 1911. Hoewel zeer ernstig beschadigd, verhinderde de vooruitstrevende structuur in gewapend beton de volledige verwoesting.
  In het premodernistische ontwerp zijn duidelijke verwijzingen te vinden naar de Italiaanse renaissancearchitectuur.
  Bij de herstellingswerken na de Eerste Wereldoorlog, die ook door de oorspronkelijke architect werden geleid, kreeg het gebouw nog een strakkere, meer modernistische uitstraling.
  Dat de bouw van het Grand Hotel Bellevue een prestigeproject was, is duidelijk af te leiden uit het bouwprogramma. Naast het eigenlijke hotel waren er ook nog: tennisvelden, een bioscoop, een eigen kapel, een tentoonstellingszaal, en de kelderverdieping was uitgerust als kuurinstelling om de hotelgasten allerhande behandelingen op basis van zeewater aan te bieden. Vooruitstrevend waren zeker ook de bouw van garageboxen.
  De oorspronkelijke functie als hotel werd in de loop van de tijd gedeeltelijk vervangen door een permanente woonfunctie. Deze herbestemming behoedde dit gebouw voor afbraak.
  Dit meesterwerk van Van Rysselberghe werd in 1983 als monument beschermd.
  Zeedijk 300  |  8434 Middelkerke
 • Museum Villa Les Zéphyrs Les Zéphyrs is een beschermde villa uit het interbellum. Je kan er ontdekken hoe een familie uit de jaren 1930 de zomervakantie doorbracht aan de Belgische Kust. Het gebouw werd gerestaureerd en heringericht als onderdeel van het project Kusthistories. Het ontwerp van de villa gaat terug naar een concept uit 1910 van de vermaarde Gentse architect Oscar Van de Voorde, die het ontwierp voor de wereldtentoonstelling in Brussel.

  Deze attractie met korting bezoeken?
  Druk meteen je gratis Kustpas af via www.kustpas.be/home/register

  Open
  Paasvakantie - juni & september: 9:30 - 12:00 & 13:30 - 17:00
  01/07 - 31/08: 9:00 - 18:00
  01/10 - Paasvakantie: zaterdag, zondag, vakantieperiodes, feestdagen en verlengde weekends: 9:30 - 12:00 & 13:30 - 17:00 Groepsbezoek: op aanvraag

  Gesloten
  Maandag

  Prijzen
  Volwassenen: 2 euro
  < 12 jaar: 1 euro
  65+: 1 euro
  Groepen: 1 euro
  http://www.kusthistories.be  |  +32 59 30 06 40
  Henri Jasparlaan 173  |  8434 Middelkerke
 • 60 Knooppunt 60 Volg de borden naar knooppunt 44
 • 44 Knooppunt 44 Volg de borden naar knooppunt 59
 • 59 Knooppunt 59 Volg de borden naar knooppunt 19
 • 19 Knooppunt 19 Volg de borden naar knooppunt 84
 • 84 Knooppunt 84 Volg de borden naar knooppunt 50
 • 50 Knooppunt 50 Volg de borden naar knooppunt 21
 • 21 Knooppunt 21 Volg de borden naar knooppunt 54
 • 54 Knooppunt 54 Volg de borden naar knooppunt 1
 • 1 Knooppunt 1 Volg de borden naar knooppunt 46
 • Oud Mannekensvere In het rustige Mannekensvere is Oud Mannekensvere een baken van rust en gezelligheid. Je kan er terecht voor een frisse pint, een goed wijntje en een leuke babbel. In de keuken zorgt chef Delphine voor dagverse schotels.
  Fietsers vinden zich graag terug op het zonneterras waar men naast dranken ook kan genieten van de tearoom, met dampende pannenkoeken, koffie en thee.
  http://www.oudmannekensvere.be  |  +32 58 23 96 32
  Brugsesteenweg 56  |  8433 Middelkerke
 • 46 Knooppunt 46 Volg de borden naar knooppunt 10
 • 10 Knooppunt 10 Volg de borden naar knooppunt 70
 • Spaarbekken Aan de rechteroever van de IJzer, ligt een waterspaarbekken. Voorheen situeerden zich op deze plaats ontginningsputten van een steenbakkerij en een groeve die zand leverde bij de aanleg van de E40-autosnelweg.
  Het aanpalend gebied op de linkeroever van de IJzer werd een recreatieve functie toebedacht en herbergt de Nieuwpoortse kampeerterreinen.
  Aan het spaarbekken zelf ontwikkelde zich gaandeweg een polyvalente waterrecreatie.
  http://www.nieuwpoort.be
  8620 Nieuwpoort
 • 70 Knooppunt 70 Volg de borden naar knooppunt 61
 • 61 Knooppunt 61 Volg de borden naar knooppunt 73
 • Westfront Nieuwpoort Wat heeft Nieuwpoort gemeen met Namen, Brussel, Antwerpen, Gent, Kortrijk en Brugge? Overal staat een ruiterstandbeeld van Albert I, de Koning-Soldaat.
  De rij bronzen ruiters markeert de loop van de Duitse invasie van België in 1914, die voor Nieuwpoort tot staan werd gebracht. Dat gebeurde door de kracht van het zeewater en het slim dirigeren van de sluizen. Maar het water was niet alleen een bondgenoot: het veroordeelde Nieuwpoort ook tot het lot van eerste stad aan het Westfront en dus tot een genadeloze vernietiging. Honderd jaar later is het Koning Albert I-gedenkteken een serene plek in een weids landschap, met water aan alle kanten. De uitgelezen plaats om het verhaal van de onderwaterzetting te vertellen. Dat gebeurt in een hypermodern bezoekerscentrum pal onder het 2500m² grote terras van het monument, met een polyvalente binnencirkel en 3 tentoonstellingsvleugels. het geheel krijgt, heel toepasselijk, de naam 'Westfront Nieuwpoort'. In een interactief computerspel kunt u de sluizen van 1914 bedienen, terwijl u uitkijkt over het sluizencomplex zoals het nu is. Dat alles en nog veel meer in een open, lichte constructie van waaruit u een weids uitzicht hebt over het slagveld van weleer.

  Deze attractie met korting bezoeken?
  Druk meteen je gratis Kustpas af via www.kustpas.be/home/register

  Open
  Dagelijks van 10u - 17u (met uitzondering van maandag)
  Ticketverkoop tot 16u.
  Gesloten op 01/01 & 25/12

  Prijzen
  Volwassenen & 65+: € 7,00
  Kinderen t.e.m. 6: gratis
  Studenten (7 tot 25 jaar): € 5,00
  Groepen: € 5,50
  http://www.westfrontnieuwpoort.be  |  +32 58 23 07 33
  Kustweg 2  |  8620 Nieuwpoort
 • 73 Knooppunt 73 Volg de borden naar knooppunt 81
 • 81 Knooppunt 81 U heeft het einde van uw route bereikt.

Help - hoe werkt het?

Download de smartphone app

De West-Vlinderen app weet dankzij de gps van je smartphone waar je je bevindt en kan je meteen een route op maat voorstellen. Aan de hand van knooppuntnummers fladder je vervolgens van de ene naar de andere locatie. Een tik op het scherm volstaat om er alles over te vernemen. Voldoet de route niet aan je wensen, dan schud je even met je toestel voor een nieuwe suggestie.

Gebruik deze website

Je kan ook hier op deze website een nieuwe wandel- of fietstocht uitkiezen. Net zoals op de app kan je vooraf bepalen waar je tocht aan moet beantwoorden. Zodra je een traject hebt uitgetekend, kan je de kaart en de knooppunten die je wil volgen afprinten . Of je kan de unieke code naar je smartphone doorsturen. En delen met je vrienden uiteraard.

Volg een West-Vlinder via de Unieke Code

West-Vlinderaars laten sporen na. Elke route die ze uittekenen, kan ook jij volgen. Ofwel sturen ze jou via Twitter of Facebook de unieke code door ofwel fladder je door de lijst die op de app of op deze website wordt bewaard. Heb je ergens een unieke code voor een route gevonden? Er zijn 3 mogelijkheden om deze route te bekijken: Routecode 1. Geef de code in op het zoekscherm op de website 2. Download de West-Vlinderen app voor Android of iPhone en geef bij het opstartscherm de code in. 3. Kopieer de code (bv. PYygM) achteraan in de URL net na "detail/" : https://west-vlinderen.be/routes/detail/PYygM/ Make https://dissertationowl.com/ a list of the projects that are most important to you.

×